MET X. Kongresszusa

« Vissza

gorzsai_venusz

 

M E G H Í V Ó

A Magyar Elhízástudományi Társaság

2010. március 4-5-én (csütörtök-péntek) tartja X. kongresszusát.

Helyszín: Aesculap Akadémia (1115 Budapest, Halmi u. 20-22.)

A Magyar Elhízástudományi Társaság 2009. októberében rendezte a 2. Közép-európai Elhízástudományi Kongresszust, amelyen megjelentek a nemzetközi és európai elhízástudomány vezető szaktekintélyei. Az 52 meghívott előadó között 35 magyar referátor is szerepelt. A kongresszuson számos időszerű kérdés megtárgyalásra került, és a referátumok jelentősen bővítették ismereteinket. 

A hazai érdeklődők tájékoztatása céljából a 2. Közép-európai Elhízástudományi Kongresszus anyagából szemelvényeket kívánunk áttenni a közeljövőben megrendezendő X. kongresszusra.

A kongresszus kiemelt témái:
1. az elhízás kezelése (diéta, fizikai aktivitás, pszichoterápia, gyógyszeres kezelés) előadások és gyakorlati szemináriumok formájában
2. az elhízás társbetegségeinek kezelése
a) szívbetegségek (ISZB, szívelégtelenség)
b) elhízottak hipertóniája
c) kettes típusú diabetes mellitus
d) lipidanyagcsere-zavarok
e) nem alkoholos eredetű zsírmáj és steatohepatitis
f) mozgásszervi betegségek
g) alvási apnoe
h) pszichiátriai kórképek
i) az endokrinológia és az obezitológia interakciói
3. az élelmiszerbiztonság jelentősége az elhízás kezelésében és megelőzésében
4. genomikai kutatások
5. gyermekkori elhízás
6. a táplálékfelvétel szabályozása
7. étrend-kiegészítők
8. prevenció

Regisztráció:
Regisztrációval és egyéb részletekkel kapcsolatos információért kérjük, látogassa a kongresszus hivatalos honlapját, ahol minden fontos információ megtalálható.
http://www.asszisztencia.hu/10met/

Várjuk szíves jelentkezését!

További információk a kongresszusi weblapon:
http://www.asszisztencia.hu/10met/

 

 

 

Kedves Kollégák!

A Magyar Elhízástudományi Társaság munkásságában a X. Kongresszusunkig jutottunk el, amely jogelődje a Magyar Elhízásellenes Alapítvány 1992 óta folytatott tevékenységével együtt az 50. tudományos rendezvényünknek is megfelel.

Bizony rögös úton jutottunk el idáig. Előbb ismertté kellett tennünk, hogy az elhízás betegség, majd bizonyítottuk, hogy előfordulása a túlsúlyos állapottal együtt a hazai felnőtt korú lakosság kétharmadát érinti. Rámutattunk a társuló betegségek nagy számára és jelentőségére. Az elméleti és gyakorlati tudományágak határterületeiből összeadódó új ismeretek összességét elhízástudománynak, obezitologiának kereszteltük el. A fogalom már nemzetközileg is elfogadott. Kidolgoztuk a komplex kezelés módszerét. A betegágy mellől kiinduló tudományág kisugárzott a prevenció területére is, és számos korábbi vitatéma ma már közhelyszámba megy.

Karba fonhatjuk hát kezünket szemlélgetve eddigi eredményeinket? Egyáltalán nem. Az elhízás előfordulása felnőtt és gyermekkorban egyaránt növekszik, egészségügyi, gazdasági és társadalmi következményei fokozódnak. A kedvezőtlen gazdasági körülmények egyre nehezebb feltételeket alakítanak ki.

Világosan kell látnunk, csak társadalmi összefogás oldhatja meg az elhízás okozta problémákat, ahogy ezt már 1986-ban megállapítottuk.

Kongresszusunk logójától, a kedvesen gömbölyded Gorzsai Vénusztól, amely ritkaságszámba menő testsúlyon alapuló idolum volt, általánosan terebélyesedő alakú társadalomba jutottunk.

A kongresszus jelmondata szerint – Quo Vadis Obesitology? – Merre tart az elhízástudomány? – szeretnénk a jelen helyzetből kiinduló kivezető utat megtalálni.

Kellemes időtöltést kívánok!

prof. Dr. Halmy László
a X. Kongresszus elnöke

Budapest, 2010. február 12.


« Vissza