Európai Elhízás Napja – Egészségesebb Jövőért

« Vissza

Orvosok Lapja
2016. április

Az Európai Elhízástudományi Társaság és 32 ország nemzeti tagszervezete – köztük a Magyar Elhízástudományi Társaság – együttműködésével kezdetét vette a 2016. május 21-ai „Európai Elhízás Napja” és csatlakozó rendezvényei előkészítése.

Az Európai Elhízástudományi Társaság március 24-i brüsszeli sajtóközleményében az elhízás növekvő epidémiájára hívta fel a figyelmet, amely 2030-ra Európa lakosságának több mint felét érinteni fogja. A WHO szerint az elhízás a 21. század legnagyobb népegészségügyi problémája. Előfordulása megháromszorozódott 1980 óta az európai régióban, valamint folyamatosan növekvő trendje riasztó.

Az elhízás komplex krónikus betegség számos kiváltó tényezővel, amelyek közül sok túlmutat a személyes kontrollon. Az okok széles skálája a genetikától az endokrin betegségeken keresztül a környezeti tényezőkig terjed: mint a stressz, a túltáplálkozás, vagy a növekvő inaktivitás és ülő
életmód. A túlsúly és elhízás számos pszichológiai probléma és rokkantsághoz vezető állapot előidézője, továbbá drámaian növeli számos krónikus nem fertőző betegség, köztük a 2. típusú cukorbetegség, szívbetegség, egyes daganatos betegségek előfordulását. A testsúlytöbblet az arra hajlamos személyeken növeli a következményes betegségek halmozott előfordulásának kockázatát is. A WHO szerint az elhízás különböző régiókban az egészségügyi kiadások 2–8%-áért, és a halálozás 10–13%-áért felelős, valamint az 5. vezető halálok világszerte.

A programokhoz más, nagy betegségcsoportok európai szervezetei, úgymint a daganatos betegségek, diabétesz, szív-érrendszeri betegségek, hipertónia, májbetegségek és táplálkozástudományi szervezetek úgyszintén részt vesznek az akciókban azzal a céllal, hogy a legkülönbözőbb betegségeket előidéző túlsúly és elhízás veszélyére felhívják a figyelmet. Az egészségesebb életmód, amely az egészséges táplálkozást, a rendszeres fizikai aktivitást helyezi
előtérbe, segíthet a normális testsúly megtartásában. Az EASO szerint a kormányok és közösségek közös akciójára van szükség az elhízás epidémiájának megfékezésében. A nemzeti egészség-fejlesztési stratégiákban fókuszálni szükséges a lakosság fizikai aktivitásának növelését, valamint az elérhető, egészséges táplálkozást célzó programokra. Ebben nem nélkülözhető az egészségügy mellett a különböző szaktárcák, civil szervezetek, a magánszféra véleményformálóinak bevonása. Az Európai Elhízás Napja felhívásának szellemében az EU államok részvételével az „Egészségesebb Jövőért” indulnak akciók.

Dr. Halmy Lászlóné
ügyvezető elnök
Magyar Elhízástudományi Társaság
www.elhizastudomany.hu
eszter@ halmy.hu, +36 20 9292-472


« Vissza