Milánói Deklaráció – Az európai elhízástudomány vezetői összefogtak az elhízás megfékezésére

Az európai elhízástudományi szakemberek közös nyilatkozatot tesznek közzé június 6-án szombaton a Milánói Expo keretében. A nyilatkozatban felhívják az európai kormányok, egészségügyi tárcák és intézményeik, az egészségpolitikusok valamint a döntéshozók figyelmét az azonnali cselekvés szükségességére a járványszerűen növekvő elhízás megfékezésében.

A Deklarációt az Európai Elhízástudományi Társaság (European Association for the Study of Obesity) és 32 tagállam nemzeti társaságai írták alá májusban a 22. Európai Elhízástudományi Kongresszuson Prágában, köztük a Magyar Elhízástudományi Társaság, amely már az első, 1999. évi Milánói Deklarációt is szignálta.

A WHO az idei Európai Elhízástudományi Kongresszuson mutatta be prevalencia adatait, amely alapján 2030-ig várhatóan tovább emelkedik a túlsúly és elhízás előfordulása Európában, valamint számos országban világszerte. 2030-ra a túlsúly és elhízás együttes előfordulása a teljes európai lakosságra kiterjedhet.

Ezért az Európai Elhízástudományi Társaság a Milánói Expo alatt június 6-án 11 órától az Európai Unió pavilonjában workshopot tart, ahol cselekvésre szólít, és felhívja a figyelmet az elhízás jelentőségére, a megelőzés és kezelés azonnali sürgető igényére. A nyilatkozat új eleme, hogy a tavaly alapítótagságunkkal létrejött European Patient Council (Európai Túlsúlyos Betegek Tanácsa) is közzétette nyilatkozatát a Deklarációban.

Az EASO egyben együttműködését, szakmai támogatását és irányítását ajánlja az európai kormányoknak, azzal a céllal, hogy a súlytöbbletből adódó egészségtelen állapotok jelentette egyre növekvő gazdasági többletterhet csökkenthessék. Tekintettel arra, hogy az elhízás számos krónikus betegség előidézője, mondhatjuk előszobája a morbiditási és mortalitási struktúrát meghatározó betegségeknek, így a hypertonia, 2. típusú diabetes mellitus, dyslipidaemiák, egyes daganatos betegségek, és önálló kockázati tényezője a szív- érrendszeri betegségek kialakulásának, ezért az evidenciákra épülő testsúlymenedzsment alapvető. Az elhízás kitüntetett figyelmet igényel, amennyiben csökkenteni szeretnénk az európai morbiditást és mortalitást.

Az új Deklaráció folytatása az 1999. évinek, és azon túlmutatóan azonnali felismerést és cselekvési terv kialakítását javasolja az evidenciákra épülő megelőzéssel és kezeléssel az elhízás megfékezésére.

Budapest, 2015. június 4.

Dr. Halmy Lászlóné Eszter MSc PhDf
ügyvezető elnök
Tel: +36209292472
eszter@halmy.hu

A teljes 2015. évi Milánói Deklaráció szövege megtekinthető:
http://easo.org/wp-content/uploads/2015/06/EASOMilanDeclaration2015.pdf

Az eredeti 1999. évi Milánói Deklaráció megtekinthető:
http://easo.org/wp-content/uploads/2015/06/EASOMilanDeclaration1999actualdoc.pdf
http://easo.org/wp-content/uploads/2015/06/EASOMilandeclaration1999.pdf