Konszenzus Konferencia a D-vitamin szerepéről

« Vissza


Konszenzus Konferencia a D-vitamin szerepéről”

A Magyar Elhízástudományi Társaság, az Eszterházy Károly Főiskola, EGERFOOD Regionális Tudásközpont és a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Háziorvosi Tanszéke közös szervezésében

Helyszín: Eger, Eszterházy Károly Főiskola, C épület, Leányka út 6., Előadóterem

Időpont: 2011. április 14-15.

A Konferencia elnökei: prof. Dr. Halmy László és Dr. Kiss Attila

Tudományos program

 

2011. április 14. csütörtök

9.30     Megnyitó: Prof. Dr. Hauser Zoltán rektor, Eszterházy Károly Főiskola

Üdvözlések: Prof. Dr. Paragh György igazgató, Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Dr. Kiss Attila főigazgató, EGERFOOD Tudásközpont, Eszterházy Károly Főiskola

10.00 – 10.20  Prof. Dr. Halmy László elnök, Magyar Elhízástudományi Társaság: Expozé – A D-vitamin ellátottság aktualitása

Üléselnök: Prof. Dr. Halmy László

10.20 – 10.40  Prof. Dr. Paragh György igazgató, Debreceni Egyetem Orvos és Egészségügyi Centrum, I. Belgyógyászati Klinika: Lipidanyagcsere, atherosclerosis és a D vitamin

10.50 – 11.10  Dr. Zajkás Gábor főtitkár, Magyar Táplálkozástudományi Társaság: D-vitamin ellátottság Magyarországon

Üléselnök: Prof. Dr. Bíró György

11.20 – 11.40  Dr. Lugasi Andrea főigazgató-helyettes, Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi IntézetD-vitamin étrend-kiegészítőkben. Kockázat nélküli fogyasztás?

11.50 – 12.10  Dr. Vajda Adrienne főszakorvos, Dr Zámolyi Szilvia, Állami Egészségügyi Központ: A D-vitamin felvétel lehetőségei és veszélyei bőrgyógyászati szempontból

12.20 – 12.40  Prof. Dr. Szegedi Gyula akadémikus, Prof. Dr. Bodolay Edit, Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum III. Belgyógyászati Klinika: A D-vitamin ellátottság immunológiai vonatkozásai

13.00 – 14.00 Ebéd a Főiskola „C” Éttermében

Üléselnök: Dr. Rurik Imre tanszékvezető, Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Háziorvosi Tanszék

14.00 – 14.20  Dr. Takács István Semmelweis Egyetem, I. Belgyógyászati KlinikaA D-vitamin anyagcseréje

14.30 – 14.50 Prof. Dr. Barna Mária Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Alkalmazott Egészségtudományi Intézet Diétetikai és Táplálkozástudományi TanszékD-vitamin – elhízás

14.50 – 15.10  Halmy Eszter, Dr. Paksy András, prof. Dr. Halmy László Magyar Elhízástudományi TársaságD-vitamin felvétel vizsgálata elhízásban

15.20 – 15.40  Dr. med. habil. Kiss István Fővárosi Szent Imre Kórház Nefrológiai Profil vezető: A D-vitamin jelentősége a hipertonia és egyes vesebetegségek kialakulásában és kezelésében

Üléselnök: Dr. med. habil. Kiss István

15.50 – 16.10  Dr. Horváth Henrik Csaba Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati KlinikaA D-vitamin hiány szerepe onkológiai betegségekben

16.20 – 16.40  Prof. Dr. Géher Pál Semmelweis Egyetem I. Reumatológiai és Fizioterápiás Tanszéki Csoport: A D-vitamin szerepe mozgásszervi betegségek kialakulásában és kezelésében

16.50 – 17.10  Prof. Dr. Magyar Kálmán akadémikus Semmelweis Egyetem Gyógyszerhatástani Intézet: A D-vitamin farmakológiája és toxikológiai vonatkozásai

17.20 – 18.00  Általános diszkusszió – A Konszenzus Konferencia megállapításainak összegezése

20.00 Vacsoraprogram

 

2011. április 15. péntek

Élelmiszertudományi szekció – Vitaminozott élelmiszerek kifejlesztésével és előállításával kapcsolatos kutatások

Üléselnök: prof. Dr. Biacs Péter

9.00 – 9.20      Dr. Szigeti Jenő egyetemi tanár, intézetigazgató, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Élelmiszertudományi Intézet: Speciális, vitaminozott és vitamin hatású anyagokkal dúsított tejtermékek előállítási és tárolási problémái.

9.25 – 9.45      Dr. Kiss Attila főigazgató, Egerfood Tudásközpont, Eszterházy Károly Főiskola: Vitaminok stabilitásával és átalakulásaival kapcsolatos analitikai vizsgálatok és kísérleti fejlesztések.

9.50 – 10.10    Dr. Prokisch József Debreceni Egyetem, Agrárinnovációs Intézet): Fokozott nyomelem és vitamin-tartalmú készítmények kifejlesztésére irányuló vizsgálatok.

10.15 – 10.25  Dr. habil Varga László egyetemi tanár, tanszékvezető, Tejgazdasági Intézeti Tanszék, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Élelmiszertudományi Intézet): Hazai és nemzetközi tendenciák vitaminozott tejtermékek feldolgozási technológiáiban.

10.30 – 11.00 Kávészünet

11.00 – 11.20  Dr. Naár Zoltán tanszékvezető, mikrobiológiai és élelmiszertechnológiai tanszék, Eszterházy Károly Főiskola: Újonnan kidolgozott funkcionális élelmiszerek biológiai hasznosulásának vizsgálata modellrendszerekben, illetve humánklinikai tesztekben

11.25 – 11.45  Dr. Szakály Zoltán tanszékvezető, egyetemi docens, Marketing és Kereskedelem Tanszék, Kaposvári Egyetem: Vitaminozott élelmiszerek piaci bevezetésének és forgalmazásának fogyasztói fogadtatása, hazai és nemzetközi tendenciái.

11.50 – 12.10  Dr. Hajdú Csaba Bio-Fungi Gombatermelő és Komposztelőállító Kft.: D-vitamin dúsítási kísérleti eljárások és technológiai fejlesztések

12.15 – 12.25  Mutsy Árpád ügyvezető, Bio-Fungi Gombatermelő és Komposztelőállító Kft.: Egy különleges élelmiszer, a magas D-vitamin tartalmú csiperke előállítását célzó fejlesztések.

12.30 Általános vita

13.00 A Konferencia zárása

A KONFERNCIA 10 KREDITPONTOT BIZTOSÍT

Bővebb információ és regisztráció a konferencia honlapján www.asszisztencia.hu/dvitamin


« Vissza