„Konszenzus Konferencia a D-vitamin szerepéről”
A Magyar Elhízástudományi Társaság, az Eszterházy Károly Főiskola, EGERFOOD Regionális Tudásközpont és a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Háziorvosi Tanszéke közös szervezésében
Helyszín: Eger, Eszterházy Károly Főiskola, C épület, Leányka út 6., Előadóterem
Időpont: 2011. április 14-15.
A Konferencia elnökei: prof. Dr. Halmy László és Dr. Kiss Attila
Tudományos program
2011. április 14. csütörtök
9.30 Megnyitó: Prof. Dr. Hauser Zoltán rektor, Eszterházy Károly Főiskola
Üdvözlések: Prof. Dr. Paragh György igazgató, Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Dr. Kiss Attila főigazgató, EGERFOOD Tudásközpont, Eszterházy Károly Főiskola
10.00 – 10.20 Prof. Dr. Halmy László elnök, Magyar Elhízástudományi Társaság: Expozé – A D-vitamin ellátottság aktualitása
Üléselnök: Prof. Dr. Halmy László
10.20 – 10.40 Prof. Dr. Paragh György igazgató, Debreceni Egyetem Orvos és Egészségügyi Centrum, I. Belgyógyászati Klinika: Lipidanyagcsere, atherosclerosis és a D vitamin
10.50 – 11.10 Dr. Zajkás Gábor főtitkár, Magyar Táplálkozástudományi Társaság: D-vitamin ellátottság Magyarországon
Üléselnök: Prof. Dr. Bíró György
11.20 – 11.40 Dr. Lugasi Andrea főigazgató-helyettes, Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet: D-vitamin étrend-kiegészítőkben. Kockázat nélküli fogyasztás?
11.50 – 12.10 Dr. Vajda Adrienne főszakorvos, Dr Zámolyi Szilvia, Állami Egészségügyi Központ: A D-vitamin felvétel lehetőségei és veszélyei bőrgyógyászati szempontból
12.20 – 12.40 Prof. Dr. Szegedi Gyula akadémikus, Prof. Dr. Bodolay Edit, Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum III. Belgyógyászati Klinika: A D-vitamin ellátottság immunológiai vonatkozásai
13.00 – 14.00 Ebéd a Főiskola „C” Éttermében
Üléselnök: Dr. Rurik Imre tanszékvezető, Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Háziorvosi Tanszék
14.00 – 14.20 Dr. Takács István Semmelweis Egyetem, I. Belgyógyászati Klinika: A D-vitamin anyagcseréje
14.30 – 14.50 Prof. Dr. Barna Mária Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Alkalmazott Egészségtudományi Intézet Diétetikai és Táplálkozástudományi Tanszék: D-vitamin – elhízás
14.50 – 15.10 Halmy Eszter, Dr. Paksy András, prof. Dr. Halmy László Magyar Elhízástudományi Társaság: D-vitamin felvétel vizsgálata elhízásban
15.20 – 15.40 Dr. med. habil. Kiss István Fővárosi Szent Imre Kórház Nefrológiai Profil vezető: A D-vitamin jelentősége a hipertonia és egyes vesebetegségek kialakulásában és kezelésében
Üléselnök: Dr. med. habil. Kiss István
15.50 – 16.10 Dr. Horváth Henrik Csaba Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinika: A D-vitamin hiány szerepe onkológiai betegségekben
16.20 – 16.40 Prof. Dr. Géher Pál Semmelweis Egyetem I. Reumatológiai és Fizioterápiás Tanszéki Csoport: A D-vitamin szerepe mozgásszervi betegségek kialakulásában és kezelésében
16.50 – 17.10 Prof. Dr. Magyar Kálmán akadémikus Semmelweis Egyetem Gyógyszerhatástani Intézet: A D-vitamin farmakológiája és toxikológiai vonatkozásai
17.20 – 18.00 Általános diszkusszió – A Konszenzus Konferencia megállapításainak összegezése
20.00 Vacsoraprogram
2011. április 15. péntek
Élelmiszertudományi szekció – Vitaminozott élelmiszerek kifejlesztésével és előállításával kapcsolatos kutatások
Üléselnök: prof. Dr. Biacs Péter
9.00 – 9.20 Dr. Szigeti Jenő egyetemi tanár, intézetigazgató, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Élelmiszertudományi Intézet: Speciális, vitaminozott és vitamin hatású anyagokkal dúsított tejtermékek előállítási és tárolási problémái.
9.25 – 9.45 Dr. Kiss Attila főigazgató, Egerfood Tudásközpont, Eszterházy Károly Főiskola: Vitaminok stabilitásával és átalakulásaival kapcsolatos analitikai vizsgálatok és kísérleti fejlesztések.
9.50 – 10.10 Dr. Prokisch József Debreceni Egyetem, Agrárinnovációs Intézet): Fokozott nyomelem és vitamin-tartalmú készítmények kifejlesztésére irányuló vizsgálatok.
10.15 – 10.25 Dr. habil Varga László egyetemi tanár, tanszékvezető, Tejgazdasági Intézeti Tanszék, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Élelmiszertudományi Intézet): Hazai és nemzetközi tendenciák vitaminozott tejtermékek feldolgozási technológiáiban.
10.30 – 11.00 Kávészünet
11.00 – 11.20 Dr. Naár Zoltán tanszékvezető, mikrobiológiai és élelmiszertechnológiai tanszék, Eszterházy Károly Főiskola: Újonnan kidolgozott funkcionális élelmiszerek biológiai hasznosulásának vizsgálata modellrendszerekben, illetve humánklinikai tesztekben
11.25 – 11.45 Dr. Szakály Zoltán tanszékvezető, egyetemi docens, Marketing és Kereskedelem Tanszék, Kaposvári Egyetem: Vitaminozott élelmiszerek piaci bevezetésének és forgalmazásának fogyasztói fogadtatása, hazai és nemzetközi tendenciái.
11.50 – 12.10 Dr. Hajdú Csaba Bio-Fungi Gombatermelő és Komposztelőállító Kft.: D-vitamin dúsítási kísérleti eljárások és technológiai fejlesztések
12.15 – 12.25 Mutsy Árpád ügyvezető, Bio-Fungi Gombatermelő és Komposztelőállító Kft.: Egy különleges élelmiszer, a magas D-vitamin tartalmú csiperke előállítását célzó fejlesztések.
12.30 Általános vita
13.00 A Konferencia zárása
A KONFERNCIA 10 KREDITPONTOT BIZTOSÍT
Bővebb információ és regisztráció a konferencia honlapján www.asszisztencia.hu/dvitamin
Rögzítés ideje: 2011-04-14