Sajtóanyag – 5th Central European Congress on Obesity

« Vissza

Tájékoztató

2015. október 1-3. között a Magyar Elhízástudományi Társaság Budapesten rendezheti meg az 5. Közép-európai Elhízástudományi Kongresszust (5th Central European Congress on Obesity, www.asszisztencia.hu/cecon2015), amelyre a közép-európai régióból és azon kívül is, 30 országból érkeznek szakemberek. A Kongresszus tudományos programja elérhető: http://www.asszisztencia.hu/cecon2015/index.php?c=14

A túlsúly és elhízás előfordulása világszerte jelentős terhet jelent az egészségügyi ellátó rendszerek számára, és kihat az egyén életminőségére. Az elhízás incidenciájának és az elhízottság súlyosságának növekedése multidiszciplináris megközelítést és globális stratégiai gondolkodást kíván, hiszen önálló kezdeményezések nem eredményeztek megoldást.

Nincs hatékony gyógyszeres kezelési lehetőség, a metabolikus és bariatrikus sebészet ugyan számos biztató eredményt felmutat, de az növekvő trend megállítására nem alkalmas. A prevenció felértékelődik, és a preobez állapot mellett, különösen a gyermekkori elhízás növekvő előfordulásának megfékezésében kiemelt jelentőségű, amelyben halaszthatatlan lépések megtétele szükséges. Az életmód, a fizikai, kémia, biológiai, társadalmi és gazdasági környezet szerepe egyre meghatározóbb tényezővé válik az epidémiában. Eljött a széleskörű társadalmi összefogás szükségességének ideje, amely korábbi javaslatunk szerint az egészségügy keretein túlmutató, széleskörű társadalmi összefogást feltételez.

Ennek jegyében az 5. Közép-európai Elhízástudományi Kongresszuson az elhízástudomány teljes spektrumában törekszünk a nemzetközi és a szűkebb régió legújabb kutatási eredményeinek ismertetésére, a tudományos-szakmai együttműködések fejlesztésére, a döntéshozók figyelmének felkeltésére, az epidémia megfékezésére irányuló konszenzus kialakítására, valamint a cselekvési területek összehangolására egyaránt fórumot biztosítani.

A kongresszus első napján a genetika és epigenetika újdonságai, elméleti kutatások és epidemiológia kerül tárgyalásra, a második napon a klinikai vizsgálatok, a szövődményes és társult betegségek, a sebészeti megoldások valamint a gyermekkor kérdései és a prevenció lehetőségei, a harmadik napon a táplálkozás, testmozgás és környezeti hatások kerülnek tárgyalásra.

Dr. Halmy Lászlóné Eszter

a kongresszus elnöke


« Vissza