Új Norbi Update termékcsalád jelenik meg a piacon, a „Keto Food”

« Vissza

Megnéztük a termékcsalád első hírnökeinek összetételét, és a termékek ajánlhatóságát a testsúlycsökkentő étrendekben.

A Norbi Update Zrt. új „Keto Food” termékei azon élelmiszerek kedvezőbb összetételű elkészítését célozták meg, amelyek a lakossági táplálkozás legkedveltebb szénhidrátforrásai, és elsősorban egyszerű szénhidrát (cukrok) forrásai közé tartoznak. Ezekben a termékekben a korábbi 40-50%-os szénhidrátcsökkentésnél jelentősebb, 80-95%-os csökkentést értek el a gyorsan felszívódó egyszerű szénhidrátokból. Általánosan elmondható, hogy a termékek 100 grammjában 7 gramm alatt marad a gyorsan felszívódó szénhidrátok aránya.  Az új eper, meggy, vagy málna ízű szörp esetén 100 milliliter (ml) termék mindössze 4 kcal-t és 0,1 g cukrot, a narancs ízű szörp 100 ml-re 3 kcal-t és 0 g cukrot tartalmaz. Asztali édesítőszerként az eritrit és sztíviol-glikozid alapú asztali édesítőszer-keveréket ajánlják, amelynek a cukorhoz képest mintegy négyszeres az édesítő hatása.

Az egyszerű szénhidrátok csökkentése mellett egyes termékekben megnövelték a fehérje (különösen a növényi fehérjék), valamint összetett szénhidrátok és élelmi rostok arányát, ezért a rendszer jól beilleszthető a testsúlyprogramokba, tekintettel arra, hogy ezáltal a kevesebb kalória és szénhidrát-bevitel mellett a vércukorszint gyors ingadozása csökkenthető, valamint nő a teltségérzet, így később jelentkezik az éhségérzet. Ilyen új termékek például a 85%-kal csökkentett egyszerű szénidrát tartalmú lisztkeverék, mely 100 grammja (g) 11 g összes szénhidrátból (CH) 0,9 g egyszerű CH-t, 55 g fehérjét, 23 g rostot, 4,4 g zsírt (ebből telített zsírsavak 1,7 g) tartalmaz, vagy a 8 tojásos 80%-kal csökkentett CH tartalmú száraztészták, melyek 100 grammja a kifőtt tésztában 163 kcal-t, 5,1 g összes CH-t (ebből 1,3 g egyszerű CH-t), 20,6 g fehérjét, 13,7 g élelmi rostot, 3.6 g zsírt (melyből 1,1 g telített zsírsavak) tartalmaz.

Abban, hogy miből mennyit ajánlott fogyasztani, az újonnan kialakított pontrendszer segíti eligazodni a fogyasztókat, ezzel a pontszámítással a kalóriaszámlálás helyett a táplálékbevitel mennyiségének energiatartalma, valamint a mozgás vagy sporttevékenységekkel leadott energiaértékének kiszámítását leegyszerűsíti. Az édesszájúak kedvéért egyes sütemények, valamint csokoládé is beiktatható a rendszerbe, az új csokis-narancs ízű muffin (2 pont) 65%-kal, a mandulás brownie (3 pont) 45%-kal csökkentett CH tartalmú, míg a triplacsokis Update Way szelet (5 pont) 35%-kal csökkentett CH-t tartalmaz. Az új kakaós csiga (2 pont) 100 g-ja mindössze 4,9 g összes CH-t (ebből 0,6 g cukrok és 0 g poliolok), 19 g fehérjét, 23 g zsírt (ebből telített 13 g), 23 g élelmi rostot tartalmaz.

A termékek az újabban teret nyert un. ketogén diéta nyomán annak elveit követik, amelynek szerepe különösen jelentős lehet a testtömeg-csökkentés első szakaszában, mivel az energiafelhasználásban az alacsony szénhidrát-felvétel következtében a zsírraktárakat mobilizálja. Általánosságban a rendszer az első héten a testsúlycsökkentés beindítására napi 40-50 g CH-t, majd ezt követően 160 g CH-t javasol. Természetesen, mint minden diéta egyéni megfontolást igényel, a napi minimális szénhidrát-bevitel értékét szerencsés szakemberrel először egyeztetni, és különösen diabetes mellitusban az egyéni előírást szigorúan betartani. Ajánlhatók a termékek speciálisan azoknak, akiknek táplálkozási felmérésében jelentős szénhidráttöbblet mutatkozik, ezért célszerű a testsúlycsökkentés megkezdése során a ketogén diéta elvei mentén a szénhidrát felvételt csökkenteni. Ugyancsak kiemelten ajánlható a „Keto Food” termékcsalád az egyszerű elhízáson túl egyes szénhidrát-anyagcsere zavarokban, csökkent glükóztolerancia (IGT), vagy inzulinrezisztencia esetén.

A Norbi Update „Űrhajós diéta” pontrendszere felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozás mennyiségi, minőségi és összetételbeli fontosságára, valamint az egyéni felelősség kérdésére az egészségmegőrzésben, egészségfejlesztésben, azaz a testsúlygyarapodás kivédésében. Ezen túlmenően a laikusok számára is könnyűvé teszik a napi felvett és leadott energia kiszámítását, amely támpontot nyújthat a napi étkezések valamint mozgásprogramok megtervezésében. A rendszer további motivációt növelő elemekben is bővelkedik, mint a területi csoportos megbeszélések, tréningek, versenyek.

Magától értetődik viszont az is, amelyre fel kell hívni a fogyasztók figyelmét, hogy a termékek önmagukban nem fogyasztanak (vagyis nem fogynak jobban, ha minél többet étkeznek ezekből a termékekből), azaz a napi összes pontszám, illetve ennek alapjául szolgáló kalória számít. Ugyancsak fontos hangsúlyozni, hogy az elért kedvező szénhidrát és összes kalória csökkentését ne pótolják más forrásokból történő energia-felvétellel sem.

Összegezve a „Keto Food” új termékcsalád az elhízás kezelésébe, a testsúly-csökkentésbe valamint a testsúlytartásba egyaránt beilleszthető, a pontrendszer könnyen kezelhető, a bolti termékek és különösen a házhozszállított menük a gyakorlatban azáltal hogy rendszerhez szoktatnak elősegítik a testtömeg-csökkentést, valamint a rendszer további fejlesztései, az elektronikus applikáció, mint motivációs eszköz jól hasznosítható, végezetül az azonos problémával küzdő célközönség országos közösségépítő programjai tovább növelhetik az eredményességet.

Budapest, 2019. 07. 04.

 

Dr. Halmy Eszter
ügyvezető elnök
Magyar Elhízástudományi Társaság


« Vissza