A Magyar Elhízástudományi Társaság sajtóközleménye az Elhízás Világnapján

« Vissza

A Magyar Elhízástudományi Társaság sajtóközleménye az Elhízás Világnapján
2021. március 4.

Homepage | World Obesity Day

Az elhízás előfordulása a világ országaiban szoros összefüggést mutat a COVID-19 megbetegedéssel és halálozással a World Obesity adatai szerint
COVID-19-and-Obesity-The-2021-Atlas.pdf (worldobesityday.org)

A Magyar Elhízástudományi Társaság aláírója a világszervezet kezdeményezésével létrejött Global Obesity Forum Deklarációjának, amely azonnali cselekvésre hívja fel a kormányok és egészségügyi döntéshozóik figyelmét az elhízás kiemelt kezelésére különös tekintettel a COVID-19 pándémiára /WOD Declaration FINAL (worldobesityday.org)/.

A Nyilatkozatot az Egészségügyi Világszervezet, az Egyesült Nemzetek Szervezete és az OECD arra irányuló felhívása inspirálta, hogy „jobb legyen a felépülés” a Covid-19-ből az emberek és az egész bolygó egészsége érdekében. A Deklaráció a 2020-as Globális Elhízás Fórumon elért konszenzust tükrözi.

A Nyilatkozat rögzíti, az elhízás olyan krónikus, visszatérő, progresszív betegség, amely nem részesül előfordulásához és hatásához mért prioritásban, és amely a feltörekvő gazdaságok egyik leggyorsabban növekvő egészségügyi problémája. Számos egyéb nem fertőző betegség és mentális egészségi zavar kapuja, és jelenleg a Covid-19-hez köthető komplikációk és halálesetek fő tényezőjét jelenti. Lehetőség van arra, hogy minden országban támogassanak, finanszírozzanak és megvalósítsanak különböző intézkedéseket annak érdekében, hogy biztosítsák mindenki jobb, a körülményeknek ellenállóbb és fenntartható egészségét most, és a Covid-19 utáni időkben.

A Deklaráció legfontosabb üzenete ennek megfelelően: Az elhízás további megbetegedések kockázati tényezője, többek között a COVID-19 kimenetelét jelentősen rontó rizikó faktornak tekintendő, ezért megelőzése prioritást érdemel. Az elhízás hosszútávú kezelése a teljes életútra kiterjedően – a fogantatás előtti időszaktól a gyermekkoron át egészen az idős korig – valamint a COVID-19-ből való felépülés során, az egészségügyi ellátó rendszer keretében széleskörű társadalmi összegfogás mellett valósítható meg világszerte.

A farmakológiai, életmódbeli, viselkedésterápiás és sebészeti beavatkozásokat, vagy az újszerű kezelési stratégiákat (például telemedicina) minden túlsúlyos ember számára elérhetővé kell tenni. Az egészségügyi rendszer szakmai és strukturális fejlesztése elkerülhetetlen a COVID-19-re adott releváns válasz és az elhízással élők megkülönböztetés mentes ellátása érdekében, továbbá a társadalmi, gazdasági, környezeti rendszerek globális szemléletű kedvező alakítása nélkülözhetetlen a multifaktoriális eredetű globális elhízás kezelésében.

Budapest, 2021. március 4.                                                      

Dr. Halmy Eszter
ügyvezető elnök, Magyar Elhízástudományi Társaság
E-mail: drhalmyeszter@gmail.com
Tel: +3620-9292472


« Vissza