Beszámoló a Magyar Elhízástudományi Társaság 2015. I. félévi aktivitásairól

« Vissza

Tisztelt Kolléganők! Tisztelt Kollégák!

A Magyar Elhízástudományi Társaság 2015. első félévében is számos aktivitást tudhat magáénak. Ezek között a legjelentősebbek voltak:

A 2015. május 6-9 között Prágában megrendezésre került 22. Európai Elhízástudományi Kongresszuson (www.eco2015.org) az eddigi legnagyobb hazai részvétellel voltunk jelen. Meghívott előadóként Dr. habil. Martos Éva az obezitás megelőzésére irányuló hazai programokat ismertette. Dr. Halmy Lászlóné Eszter poszter prezentációjában a testsúlycsökkentés és testsúlytartás eredményes módszereiről számolt be. Prof. Dr. Rurik Imre és mtsai 2012. évi felméréseik adatai alapján posztert mutattak be az elhízás magyarországi előfordulásáról és egészségügyi kihatásairól. A Richter Gedeon Nyrt. kutatói is poszter prezentációval jelentek meg. Részt vett a Kongresszuson Dr. Tóth Tamás a MET főtitkára, Antal Emese a Budapesten megrendezésre kerülő 5th Central European Congress on Obesity (www.cecon2015.org) Szervezőbizottságának elnöke, Pettko Judit a Túlsúllyal Élők Társaságának elnöke.

A Kongresszus során Társaságunk szignálta az Európai Elhízástudományi Társaság (EASO) és 32 nemzeti tudományos tagtársasága által kiadott II. Milánói Nyilatkozatot (http://easo.org/wp-content/uploads/2015/06/EASOMilanDeclaration2015.pdf), amelynek előkészítésében is aktívan részt vállaltunk. A nyilatkozatot június 6-án a Milánói Expon workshop keretében mutatta be az EASO. A nyilatkozathoz a Túlsúllyal Élők Társasága is hozzájárult, mint az European Patient Council tagja.

A Kongresszus idején a 5th Central European Congress on Obesity nemzetközi tudományos és szervező bizottsága ülést tartott.

Az európai közgyűlés keretében került sor a 25. Európai Elhízástudományi Kongresszus rendezési helyszínét eldöntő pályázatok prezentációjára, amely során Béccsel szemben alulmaradtunk. A választási eredményben számos szempont szerepet játszhatott, így például Bécsben régebben, 2001-ben rendeztek ECO-t, míg mi Budapesten 2007-ben, Bécsnek egymást követően ez már a harmadik pályázata volt két sikertelen pályázatot követően, nekünk az első, továbbá az osztrák elnök vette át az Európai Elhízástudományi Társaság elnökségét, de jelen időpontban ellenünk szólt az is, hogy ősszel ismét Budapesten kerül megrendezésre a 5th Central European Congress on Obesity.

2015. május 16-án rendeztük meg 66. tudományos konferenciánkat a Magyar Sporttudományi Társasággal közös rendezésben a Magyar Sport Házában „MÉRLEGEN AZ ENERGIA – EGYENSÚLY” címmel (http://www.asszisztencia.hu/elhizastudomany/66/). A konferencia absztraktkötete megtekinthető: http://elhizastudomany.hu/category/obesitologia-hungarica/. A konferenciáról beszámoló közlemény a Sportorvosi Szemle 2015. évi (56) 2. számában jelent meg.

A 2016. május 16-án megtartott Közgyűlésen a napirendek megtárgyalásra, a beszámolók elfogadásra kerültek.

A Magyar Sporttudományi Társasággal együttműködési megállapodást írtunk alá 2015. június 4-én a XII. Sporttudományi Kongresszuson Egerben sajtótájékoztató keretében. http://elhizastudomany.hu/

Örömteli feladat tájékoztatni tagságunkat arról, hogy Prof. Dr. Rurik Imre Társaságunk alelnöke 2015. június 25-én sikerrel védte meg MTA Doktori értekezését „AZ ELHÍZÁS TERHE ÉS KÖVETKEZMÉNYEI AZ ALAPELLÁTÁSBAN” címmel, amelyhez ezúton is gratulálunk!

A Magyar Elhízástudományi Társaság munkacsoportjai között a Klinikai munkacsoport Prof. Dr. Forster Tamás, a Gyermekgyógyászati munkacsoport Prof. Dr. Molnár Dénes, a Prevenciós politikák munkacsoport Dr. habil. Martos Éva vezetésével újítja meg tevékenységét.

Társaságunk tagjai ebben a félévben is számos társtudományi rendezvényen előadóként, illetve résztvevőként jelen voltak, valamint elhízástudományi publikációik megjelentek, amelyeket örömmel teszünk közzé honlapunkon.

Bízom abban, hogy a kellemes nyári kikapcsolódás után ismét lendülettel folytatják munkásságukat, és aktív résztvevőként újra találkozhatunk 2015. október 1-3 között az 5. Közép-Európai Elhízástudományi Kongresszuson.

 

Szívélyes üdvözlettel:
Dr. Halmy Lászlóné Eszter
ügyvezető elnök
+36 20-929-2472
eszter@halmy.hu

 


« Vissza